آسانسور روملس بیشترین کاربرد را در پروژه های ساختمانی جدید یا بازسازی شده دارند؛ همچنین در مکان های عمومی مانند متروها، پایانه های مسافربری و ساختمان های بزرگ شامل مجتمع های تجاری با فضای باز مخصوص آسانسور نماباز یا پانارومیک می توان از آسانسور روملس (mrl) استفاده کرد.
در آسانسورهای بدون موتورخانه یا mrl ، محل نصب درها یا دریچه ها و فضای بالای موتور باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. در مورد محل نصب درب ها و دریچه ها گفته می شود که بر اساس مقررات ساختمان نباید حداقل راه های عبوری توسط باز شدن درب یا دریچه آسانسور بسته شوند. همچنین حداقل فضای بالای موتور آسانسور به عنوان یک قطعه دوار و بدون حفاظ باید ۳/۰ متر در نظر گرفته شود؛ در صورتی که فاصله مورد نظر از ۳/۰ متر کمتر باشد باید برای محافظت از بدنه موتور یک پوشش قرار داده شود. در این مقاله به صورت دقیق تری در مورد شرایط استاندارد آسانسور های mrl روملس مطالبی را بیان می کنیم.
شرایط استاندارد آسانسور روملس یا بدون موتورخانه (MRL)
برای نصب و راه اندازی آسانسورهای روملس باید شرایط و استانداردهای خاصی را مد نظر قرار داد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
انجام تعمیرات یا بازرسی آسانسور روملس
برای تعمیرات و بازرسی آسانسورهای روملس یا بدون موتور خانه می توان از طریق پنج موقعیت اقدام کرد که شامل موارد زیر می شود:
- از طریق دریچههایی که در بیرون چاه به منظور دسترسی به ماشینآلات قرار داده شده اند.
- از طریق سقف کابین آسانسور بدون موتور خانه
- از طریق دریچههای دیواره کابین آسانسور روملس
- از طریق کف چاهک آسانسورهای بدون موتورخانه
- از طریق کفی (Platform) آسانسورهای روملس
انجام آزمون ها از بیرون چاه
در کنار اینکه می توان از پنج مکان بالا آسانسور روملس را بازرسی و تعمیر کرد؛ اما انجام آزمون های دینامیکی همچون آزمایش ضربه گیر یا آزمونهای وسایل محافظت در برابر ازدیاد سرعت هنگام صعود، آزمایش تراکشن، آزمایش پاراشوت و آزمایش ترمز و عملیات نجات اضطراری افراد باید از بیرون چاه آسانسور امکان پذیر باشد.
چگونه بدون وارد شدن به چاه به درون آن دسترسی پیدا کنیم؟
برای اینکه از یک فضای کاری بیرون چاه بتوان به ماشین آلات درون آن دسترسی داشت باید فضای کاری شرایط زیر را دارا باشد:
- آن فضای کاری باید دارای ابعاد کافی جهت انجام کارهای ضروری از طریق دریچه یا درب باشد.
- برای جلوگیری از سقوط به درون چاه باید اندازه فضای کار تا حد امکان کوچک باشد.
- بهتر است این فضا دارای قفل کلید خور باشد تا بدون کلید نیز امکان بستن و قفل کردن آن ها امکان پذیر باشد.
- برای کنترل حالت قفل باید به یک وسیله برقی ایمنی مجهز باشد.
- فضای کاری مورد نظر باید به طرف داخل چاه باز نشود.
- فاقد هر گونه منفذ باشد و مقاومت الکتریکی آن از ویژگی های درب های طبقات آسانسور متابعت کند.
- این فضا باید مطابق با قوانین محافظت در مقابل آتش برای ساختمان باشد.
چگونگی انجام تعمیر یا بازرسی از طریق سقف کابین آسانسور روملس
به منظور انجام کارهایی مانند بازرسی ماشین آلات و تعمیر و نگهداری از روی سقف یا داخل کابین آسانسور باید موارد زیر را مورد توجه قرار داد:
از وسایل مکانیکی چون (Park Plate/Fix Plate) برای ممانعت از حرکت های خطرناک کابین استفاده شود.
اگر وسایل مکانیکی در حالت غیر فعال باشند باید برای جلوگیری از حرکت های کابین از وسیله برقی ایمنی یا میکروسوئیچ ها استفاده کرد.
هنگامی که این با این وسیله کار انجام می شود باید به طور ایمن اجرای عملیات تعمیر و نگهداری و ترک محل کار امکان پذیر باشد.
باید انجام بازرسی یا تعمیر از طریق دریچه های دیوار کابین امکان پذیر باشد.
چنانچه در دیواره کابین درب یا دریچه هایی به منظور بازرسی وجود داشته باشد باید این درب ها و دریچه ها دارای شرایط دسترسی به درون چاه بدون وارد شدن به داخل آن باشند که در پاراگراف های قبلی به این شرایط اشاره کردیم.
شرایط لازم برای حرکت کابین آسانسور روملس با دریچه باز
شرایط زیر برای زمانی که حرکت کابین از داخل آن با دریچه بازرسی باز صورت می گیرد باید ایجاد شود:
برای دسترسی راحت به جعبه رویزیون باید در نزدیک دریچه بازرسی قرار داده شود.
میکروسوئیچ دریچه باید توسط کلید رویزیون درون دیواره کابین آسانسور غیر فعال گردد.
محل قرار دادن جعبه رویزیون درون کابین باید پشت درب یا دریچه بازرسی باشد تا فقط فرد مسئول داخل کابین به آن دسترسی داشته باشد.
در صورتی که کمترین اندازه بازشوها از ۲/۰ متر بیشتر باشد، باید فاصله افقی بین تجهیزات نصب شده در چاه در جلو بازشو با لبه بیرونی باز شو دیواره کابین حداقل ۳/۰ متر در نظر گرفته شود.
چگونگی انجام تعمیر یا بازرسی آسانسور روملس از طریق چاهک
شرایط زیر باید برای انجام تعمیر و نگهداری یا بازرسی ماشینآلات از چاهک ایجاد شود:
وسیله مکانیکی انتخاب شده برای متوقف کردن کابین دارای ظرفیت نامی آسانسور و با سرعتی حداکثر تا سرعت نامی آن باید بتواند هنگام توقف کابین حداقل فاصله ۲ متر بین کف فضای کاری و پائین ترین قسمت کابین را بوجود آورد. این وسیله مکانیکی نباید شتاب حرکت کُند شونده ای بیشتر از مقدار ایجاد شده توسط ضربه گیر داشته باشد.
برای برگرداندن آسانسور به کارکرد معمول خود باید از یک وسیله برقی که قابلیت آماده به کار کردن دوباره سیستم را دارد استفاده کرد. این کار در خارج از چاه و فقط توسط افراد مسئولی که به آن دسترسی دارند باید انجام شود. یکی از مکان های امن برای قرار دادن این وسیله، داخل تابلو قفل شده می باشد.
وسیله مکانیکی انتخاب شده باید بتواند کابین را متوقف نگه دارد.
عملکرد وسیله مکانیکی می تواند به صورت دستی یا اتوماتیک باشد.