پله برقی یکی از تجهیزاتی است که امروزه در بیشتر مجتمع های تجاری، فرودگاه ها، هتل و مکان هایی که رفت و آمد زیاد است دیده می شود. پله دارای مزایای بسیار زیادی مانند جابه جایی آسان و راحت، هزینه اجرایی مناسب، استفاده راحت است. پله برقی در کنار این مزایای بسیار زیاد، دارای خطراتی نیز هست که می تواند باعث ایجاد خسارت های جبران ناپذیری شود به همین دلیل باید هنگام استفاده از پله برقی ضوابط پله برقی را رعایت کرد. معمولاً دستورالعمل های استفاده از پله برقی در قسمت های ابتدایی که یک شخص می خواهد از پله استفاده کند در محلی قابل دید نصب می شود. بار عایت این نکات قطعا می توان بدون هیچ مشکلی از پله برقی استفاده کرد.
پله برقی و رعایت نکات استفاده از آن
پله برقی ها به نسبت آسانسور ممکن است خطرناک تر باشند زیرا قطعه های متحرک پله برقی از آسانسور بیشتر است. حوادثی که ممکن است در هنگام استفاده از پله برقی اتفاق بیافتد بیشتر به دلیل استفاده های نادرست و رعایت نکردن نکات ایمنی است. در هنگام استفاده از پله برقی باید بر اساس یک سری ضوابط را رعایت کرد که در ادامه به آن می پردازیم. علاوه بر رعایت نکات ایمنی در استفاده از پله برقی باید تمام حواس خود را جمع کنیم و مراقب خود، کودکان و افراد مسن همراه مان باشیم.
ضوابط پله برقی
استفاده از پله برقی با واکر، عصا، صندلی چرخ دار، کالسکه و چرخ دستی ممنوع است. پای برهنه و بدون کفش را نباید بر سطح پله برقی گذاشت. باید در تمام مدتی که روی پله برقی ایستاده اید مراقب کودکان خود باشید. روی پله برقی نباید با سرعت تند راه بروید یا اینکه دستگیره کنار پله برقی را محکم در دست بگیرید. هیچ گاه تا زمانی که از خاموش بودن پله برقی مطمئن نشدید بر روی پله برقی خاموش با خیال راحت راه نروید. هیچ گاه بار سنگینی را با پله برقی جا به جا نکنید.
اگر در کنار سالمندان از پله برقی استفاده می کنید در لحظه ی سوار و پیاده شدن از پله برقی اطمینان حاصل کنید که می توانند تعادل خود را حفظ کنند زیرا اگر تعادل خود را از دست دهند ممکن است به زمین بخوردند و عواقب جبران ناپذیری برایشان داشته باشد. هیچ گاه اجازه ندهید فرزندتان در پله برقی بازی کند و یا در جهت مخالف حرکت پله برقی بدود.
اگر مشکلی پیش آمده می توانید از دکمه اضطراری توقف پله برقی استفاده کنیدتا مشکل بر طرف شود و اتفاقی برای هیچ کس نیافتد. مراقب باشید کودکانتان انگشت خود را در درز بین پله ها فرو نکنند. مراقب لباس های خود باشید. اگر لباس بلندی بر تن دارید همواره آن را چک کنید تا در درز پله برقی فرو نرود.
سوار شدن بر پله برقی
نحوی سوار شدن پله برقی باید به گونه ای اشد که شما تعادل خود را از دست ندهید، بنابراین باید با دقت و به آرامی بر پله برقی سوار شوید. سعی کنید پای خود را در وسط پله قرار دهید نه در لبه ی پله اگر در هنگام استفاده از پله برقی ویلچر یا کالسکه دارید مراقب باشد که در هنگام سوار شدن از پله چرخ های آن به لبه پله برقی گیر نکند و موجب به زمین افتادن فرد روی ویلچر نشود.
نکات ایمنی در رابطه با پله برقی
برای پاسخ دقیقتر به این سوال که چگونه سوار پله برقی شویم و روش صحیح استفاده از پله برقی چیست، باید به نکات ایمنی در رابطه با این وسیله اشاره کرد. استفاده از این وسیله نسبت به آسانسور ساده تر و کاربرد آن از نظر زمان رسیدن به طبقات بالا یا پایین، تعداد نفرات قابل جابجایی و… بیشتر است اما در رابطه با استفاده از این وسیله، نکات ایمنی مختلفی وجود دارد که باید به آنها توجه داشت. این نکات عبارتند از:
- حمل کالسکه، چرخ دستی و ویلچر یا صندلی چرخدار احتمال لیز خوردن از روی پله و آسیب به نفرات پایینی را دارد، تا حد امکان باید از این کار خودداری کرد.
- به محض رسیدن پله برقی به انتهای مسیر باید از آن خارج شد، بنابراین در صورت استفاده از وسایلی مانند واکر یا عصا که سرعت راه رفتن را کاهش میدهند، بهتر است از آسانسور استفاده کرد.
- با فاصله از لبه پله برقی ایستاده و دست و لباس خود را از صفحاتی که در دو طرف پله برقی قرار دارد، دور نگه دارید.
- در صورتی که نیاز به راه رفتن روی پله برقی در حال حرکت داشتید، دستگیره را محکم نگه دارید.
- پله برقی غیرفعال را به عنوان پله استفاده نکنید زیرا هر لحظه امکان فعال شدن آن وجود دارد.
- قبل از سوار شدن به پله برقی اصول استفاده از آن را به کودکان خود آموزش دهید.
- والدین باید به درست سوار شدن کودکان روی پله برقی توجه داشته باشند.
- استفاده از پله برقی همیشه باید در جهت حرکت آن باشد و تا حد امکان از استفاده خلاف جهت آن خودداری کرد.
- نشستن روی پله برقی ممنوع است، حتی کودکان هم نباید روی پله برقی بنشینند زیرا دست و پای آن ها به قسمت های متحرک پله برقی نزدیکتر میشود.
- هنگام بارش برف و زمانی که زمین خیس است، احتمال لغزنده بودن سطح پله برقی هم وجود دارد.
- شایع ترین حوادث پله برقی در بخش ورودی و خروجی آن اتفاق میافتد، در این بخش ها رعایت اصول استفاده از پله برقی اهمیت بیشتری دارد.
کلام پایانی
پله برقی ها امروزه جز جدایی ناپذیر محل های پر رفت و آمد هستند. برای اینکه با خیال راحت بتوان از آن استفاده کرد باید به هنگام استفاده از پله برقی ضوابط پله برقی را رعایت کرد. در پله برقی ها بیشتر حوادث مربوط به افراد مسن و کودکان است و این نشان می دهد که در هنگام سوار شدن بر پله برقی باید به افراد سالمند و کودکان توجه ویژه ای داشته باشیم.
افراد مسنی که از سوار شدن پله برقی هراس دارند را با زور بر پله سوار نکنیم تا مشکلی برای آن ها اتفاق نیافتد. در زمان استفاده از پله برقی حواسمان را باید جمع کنیم تا از وقوع اتفاقات ناگوار جلوگیری کنیم.