آسانسور کششی از قدیمی ترین انواع آسانسورها است که به دلیل قابلیت های خوبی که از خود نشان داده است به عنوان یکی از پراستفاده ترین نوع آسانسورها تبدیل شده است. فناوری به کار رفته در آسانسور کششی به گونه ای است که انرژی کمتری نسبت به سایر آسانسورها مثل آسانسور هیدرولیک مصرف می کند. علاوه بر این سرعت حرکت در آسانسور کششی از آسانسور هیدرولیک بالاتر است.
آسانسور کششی به واسطه اصطکاک ایجاد شده بین سیم بکسل و فلکه کششی آسانسور و همچنین طراحی آسانسور به گونه ای که تعادل را بین کابین آسانسور و وزنه حفظ می کند سبب حرکت و بالا و پایین رفتن آسانسور می شود و به این ترتیب انرژی کمتری استفاده می کند.
انواع آسانسور کششی
آسانسور کششی به طور کلی در دو مدل طراحی و ساخته می شود که عبارتند از :
- آسانسور کششی Geared
- آسانسور کششی Gearless
آسانسور کششی گیربکس دار (Geared)
آسانسور کششی Gaered (گیربکس دار) ، همان طور که از نام آن پیداست به آسانسوری گفته می شود که دارای گیربکسی هستند که به موتور متصل است. این آسانسورها توانایی حرکت با سرعت ۱.۷ تا ۲.۵ متر بر ثانیه را دارند و ظرفیتی معادل ۱۳۶۰۰ کیلوگرم دارند.(کابین آسانسور به علاوه افراد داخل آن). آسانسور کششی گیربکس دار برای ساختمان های کوتاه و نیمه مرتفع مناسب است زیرا نهایتا تا ۷۶ متر را می توانند طی کنند.
آسانسور کششی بدون گیربکس (Gearless)
در آسانسور کششی گیرلس که به معنی بدون گیربکس است از هیچگونه گیربکسی استفاده نمی شود و سرع حرکت در این آسانسور معادل ۲.۵ متر بر ثانیه است. استفاده از آسانسور کششی گیرلس یا بدون گیربکس مناسب برای ساختمان هایی با ارتفاع بالا است. در این نوع آسانسور سیم بکسل به بالای کابین آسانسور متصل می شود و سر دیگر سیم بکسل نیز به منظور حفظ تعادل و هم چنین ایجاد حرکت به وزنه تعادل وصل شده است.
اجزای آسانسور کششی
آسانسور کششی اجزا و قطعات مختلفی دارد که در دو دسته کلی قطعات مکانیکی آسانسور و قطعات الکترونیکی آسانسور تقسیم بندی می شوند ، به شرح زیر است :
- موتور آسانسور (گیربکسی یا بدون گیربکس)
- شاسی موتور آسانسور
- ابلو فرمان آسانسور
- تابلو برق سه فاز
- فلکه هرزگرد
- گاورنر
- تراول کابل
- کابین آسانسور
- یوک کابین آسانسور
- جعبه رویزیون آسانسور
- زنجیر جبران آسانسور
- ریل راهنمای آسانسور
- سیم بکسل آسانسور
- شالتر
- براکت
- لقمه
- روغندان
- پاراشوت
- وزنه تعادل
- کفشک
- قلاب سر بکسل
- و …
توضیحات کاملی در مقاله قطعات آسانسور آورده شده است که می توانید با مطالعه آن به شناخت کامل قطعات آسانسور دست یابید.
مزایای آسانسور کششی
همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد آسانسور کششی از متداول ترین انواع آسانسور مورد استفاده در ساختمان هاست. این مسئله نشان دهنده این است که آسانسور کششی مزایای فوق العاده ای نسبت به سایر آسانسورها دارد. مزایای آسانسور کششی عبارتند از :
- امکان استفاده در ساختمانهای مرتفع
- سرعت بالا
- آسانسور کششی نسبت به سایر آسانسورها بهره وری بالاتری دارد.
معایب آسانسور کششی
در کنار تمام مزایایی که برای آسانسور کششی ذکر شد معایبی نیز وجود دارد که عبارتند از :
- قیمت بالاتر نسبت به قیمت سایر آسانسورها
- نصب و تعمیر و نگهداری دشوارتر
- میزان فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور کششی نسبت به سایر آسانسورها بیشتر است.
آسانسور کششی بهتر است یا هیدرولیک
مقایسه آسانسور کششی و هیدرولیک در چندین معیار اساسی صورت می پذیرد. این معیارها به شرح زیر است :
- سرعت حرکت آسانسور : آسانسورهای کششی سرعت بالاتری نسبت به آسانسورهای هیدرولیک دارند.
- ارتفاع ساختمان : در انتخاب آسانسور یکی از موارد بسیار مهم ارتفاع ساختمان مورد نظر است که آسانسور کششی برای ساختمان های مرتفع بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و آسانسور هیدرولیک برای ساختمان های کوتاه و کم ترددتر.
- میزان فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور : این مورد برای ساختمان هایی که با محدودیت در نصب آسانسور مواجه هستند بسیار اهمیت دارد. آسانسور کششی فضای بیشتری برای نصب نسبت به آسانسور هیدرولیک نیاز دارد.
- قیمت آسانسور : قیمت معیاری است که در خرید هر وسیله از اهمیت برخوردار است. قیمت آسانسورهای کششی نسبت به قیمت آسانسورهای هیدرولیک بالاتر است.
- تعمیر و نگهداری آسانسور : از جمله مواردی که باید با آینده نگری کامل به ان توجه داشت مسئله تعمیر و نگهداری آسانسور است که در آسانسورهای کششی نسبت به آسانسورهای هیدرولیک هزینه و دشواری بیشتری دارند.
- و …`
این ها موارد مهمی بود که در مقایسه دو نوع آسانسور (کششی و هیدرولیک) مورد بررسی قرار می گیرد و نمی توان معیاری برای بهتر بودن یا بدتر بودن یکی از این دو نوع آسانسور به طور کلی درنظر گرفت و بایستی با توجه به شرایط ساختمان مورد نظر ، بودجه و نیاز به رفت و آمد بهترین انتخاب آسانسور را انجام داد.
قیمت آسانسور کششی
قیمت آسانسور کششی در سال ۹۹ با توجه به افزایش قیمت شدید دلار ، افزایش زیادی یافته است. افزایش قیمت آسانسور کششی در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ حدود ۱۰۰ الی ۲۰۰ درصد بوده است و به قول معروف قیمت ها به صورت لحظه و با تغییر نرخ دلار ، افزایش یافته است.
البته بسیاری از قطعات آسانسوری که در ایران ساخته می شوند هم کیفیت بسیار مناسبی دارند و می توان قطعات ساخت داخل را جایگزین قطعات آسانسور کششی گران قیمت خارجی نمود. پیشنهاد می کنیم برای استعلام قیمت آسانسور به روز با کارشناسان ما در ارتباط باشید و ضمن استفاده از مشاوره رایگان استعلام قیمت آسانسور نیز دریافت نمائید.
کلام آخر
امیدواریم از مطالعه مقاله بررسی آسانسور کششی و کاربرد آن استفاده لازم را برده باشید و آسانسور کششی را تخصصی تر شناخته باشید همچنین می توانید از طریق سایت ستاره فراز نما بهترین آسانسورهای کششی را خریداری نمایید.