ابعاد استاندارد پله برقی چقدر می باشد ؟

ابعاد استاندارد پله برقی چقدر می باشد ؟

یکی از ابزارهایی که توسط تکنولوژی وارد زندگی انسان‌ها شده اند پله برقی می باشد که جز جدا ناشدنی زندگی انسان امروز به حساب می آیند. این ابزار جابه جایی هایی با حجم بالا و سرعت بیشتر را با خود به ارمغان آورده و به دلیل کاربردی بودن، در بسیاری از اماکن عمومی تعبیه شده و همه روزه توسط افراد زیادی در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله دارای یکسری استانداردهای تعریف شده می باشد که ما امروز در سایت ستاره فرازنما می خواهیم ابعاد استاندارد پله برقی را برای شما عزیزان بازگو نماییم.

ویژگی‌ها و اهمیت پله برقی در زندگی امروز

ویژگی‌ها و اهمیت پله برقی در زندگی امروز
ویژگی‌ها و اهمیت پله برقی در زندگی امروز

پله برقی ها با توجه به قوانین استاندارد خاصی که دارند می‌توانند ابعاد گوناگونی داشته باشند. ابعاد این پله ها بسته به نوع کاربری و محل استفاده‌شان متفاوت است. از این تکنولوژی محبوب در بسیاری از اماکن عمومی مانند پایانه های مسافربری، واحدهای بزرگ تجاری، سالن های مترو، پاساژها و مراکز خرید با ابعاد و چیدمان های مختلف استفاده می‌شود. با کمی توجه می‌توان دریافت که این وسیله تا چه حد در پاساژها و‌ دیگر مراکزی که از پله های برقی استفاده می‌شود کاربرد دارد.

به کمک این پله ها جمعیت به سهولت در طبقات بالاتر و پایین تر از همکف هدایت شده و در نتیجه به صورت غیر مستقیم تاثیر بسزایی در رونق کسب وکار در طبقات دیگر این مجموعه‌ها می‌گذارد. پله های برقی با توجه به ابعاد مختلفی که دارند  بیشترین ظرفیت جابه جایی های عمودی رانسبت به انواع آسانسورها دارند و همین موضوع باعث شده که کیفیت، ابعاد و استاندارد پله های برقی همواره مورد توجه استفاده کنندگان، کارفرمایان و نصابان واقع شود.

استانداردهای محاسبه شیب پله برقی

استانداردهای محاسبه شیب پله برقی
استانداردهای محاسبه شیب پله برقی

برای اینکه شیب پله برقی و همینطور سرعت آن به درستی محاسبه شود در قوانین مربوط به استاندارد پله برقی بند مشخصی تعیین شده است. طبق استاندارد EN115 زاویه شیب پله برقی ارتباط مستقیمی با ارتفاع آن، یعنی فاصله ی کف تا کف دو طبقه متوالی، دارد. با توجه به این استاندارد، اگر ارتفاع پله برقی کمتر از ۶ متر بود شیب پله برقی باید طوری طراحی شود که اندازه آن به هیچ وجه بیش از ۳۵ درجه نشود.

اکثر سازندگان پله ‌های برقی شیب این پله ها را با دو زاویه ۳۰ درجه و ۳۵ درجه می سازند. برای رعایت استاندارد پله برقی باید به تنظیم سرعت آن نیز توجه شود. در ساخت پله برقی باید به این موضوع نیز توجه داشت که ممکن است مسافرانی نیز وجود داشته باشند که مبتلا به بیماری ترس از ارتفاع باشند. در این صورت، لازم است که تنظیمات سرعت و شیب پله‌های برقی به نحوی تنظیم شود که چنین افرادی نیز بتوانند به سادگی از این وسیله استفاده کنند. به همین جهت سرعت پله های برقی باید چیزی در حدود ۷ متر بر ثانیه تا ۹ متر بر ثانیه باشد. خوب است بدانید که در هنگام محاسبه شیب پله برقی زاویه شیب پله حداکثر زاویه ای است که پله یا تسمه نسبت به سطح افق می سازد‌.

نحوه محاسبه شیب پله برقی

نحوه محاسبه شیب پله برقی
نحوه محاسبه شیب پله برقی

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، پله های برقی ممکن است دارای زاویه ۳۰ و یا ۳۵ درجه نسبت به سطح افق باشند. برای محاسبه هرکدام از پله های برقی که دارای یکی از این دو زاویه می‌باشند دو فرمول و روش متفاوت وجود دارد. نحوه محاسبه شیب در مسائل مربوط به استاندارد پله برقی بسیار ساده و در عین حال حائز اهمیت است. بنابراین لازم است که با دانش کافی و دقت بالا انجام گیرد. برای این کار کافی است طول و عرض پله محاسبه شود. به علاوه، اگر ارتفاع پله را نیز در فرمول های زیر قرار دهیم ابعاد پله برقی به سادگی مشخص خواهد شد.

برای پله هایی با شیب ۳۵ درجه از فرمول شماره یک و برای پله‌هایی که ارتفاعشان ۳۰ درجه می‌باشد از فرمول شماره دو که در ادامه آورده ایم استفاده می‌شود.

  • فرمول شماره یک: ارتفاع پله برحسب میلی متر × ۴۹۰۵ + ۱.۴۲۸۱۵ = طول پله
  • فرمول شماره دو: ارتفاع پله برحسب میلی متر × ۴۹۰۵ + ۱.۷۳۲۰۵= طول پله

استاندارد چیدمان پله برقی

استاندارد چیدمان پله برقی
استاندارد چیدمان پله برقی

یکی از مسائلی که باید مورد توجه مهندس، معمار ساختمان و یا طراحان فعال در این عرصه قرار بگیرد موضوع استاندارد و نوع چیدمان پله برقی در ساختمان مورد نظر است. این مسئله می‌بایست با توجه به نیاز و کاربرد ساختمان‌ ها تنظیم شود چرا که می‌تواند در ساختمان‌هایی که کاربردهای گوناگونی دارند متفاوت باشد. در ادامه به بررسی برخی از انواع چیدمان پله برقی می‌پردازیم.

انواع چیدمان پله برقی

اولین نوع چیدمان پله‌ها در این ابزار به نام چیدمان تکی شناخته می‌شود. در این نوع چیدمان مسافرین برای اینکه به پله بعدی برسند باید مسیر کوتاهی را طی کنند که معمول ترین روش جابه جایی مسافرین بین چند  سطح غیر هم تراز و متفاوت است. استفاده از چیدمان تکی در مکان هایی که جریان حرکت افراد به یک سمت  می‌باشد و جهت مخالف حرکت در قسمت دیگری از ساختمان قرار گرفته باشد بسیار کاربردی است.

به طور مثال در فروشگاه ها این حرکت و پیاده روی تا رسیدن به پله بعدی باعث توقف مسافرین در طیقات مختلف شده که این موضوع منجر به بازدید بیشتر آن‌ها از نقاط مختلف فروشگاه شده و در نهایت منجر به افزایش انگیزه ی آنها برای خرید بیشتر می شود. البته عیب این نوع آرایش هم این است که باعث طولانی شدن زمان رسیدن استفاده کنندگان به طبقات بالاتر می شود. نوع بعدی چیدمان‌ پله‌ های برقی ضربدری نام دارد. در چیدمان به شیوه ی ضربدری حرکت مسافرین بین دو طبقه آسان تر بوده و با سرعت بیشتری انجام می‌پذیرد.

استفاده از این نوع چیدمان در مراکز اداری، درمانی، مراکز خدماتی و اماکن شلوغ و پرتردد گزینه بسیار مناسبی به شمار می‌آيد. دراین نوع آرایش پله های برقی از حرکتی ممتد و مداوم برخوردار هستند. نوع سوم چیدمان پله‌ها بر اساس استاندارد پله برقی به چیدمان متقاطع مضاعف مشهور است. از این روش معمولا در طراحی پله برقی‌های تعبیه شده در فروشگاه ها، پاساژها و‌مراکز تجاری استفاده می‌شود. چیدمان متقاطع مضاعف باعث حرکت مسافرین در دو جهت مختلف و در عین حال کنار یکدیگر می شود.

از منظر استاندارد پله برقی مهم ترینه نکته که لازم است به آن توجه شود کارایی دستگاه است. این موضوع باید به نحوی انجام گیرد که در هنگام حمل و‌نقل با این وسیله وظیفه اصلی که همان جابه جایی افراد در طبقات است به حاشیه رانده نشود. نقطه قوت یک طراحی ایده آل و استاندارد آن است که حرکت در دو جهت به خوبی صورت بگیرد و در مراکز ذکر شده، نقطه های کور و منزوی فروشگاهی به طور کامل از بین برود. نوع دیگر چیدمان پله ‌های برقی به شکل موازی می‌باشد. از این نوع چیدمان که به نام موازی نیز مشهور است معمولا در فروشگاه ها استفاده می‌شود. در چیدمان به روش موازی فاصله پله ها از یکدیگر بستگی به حجم جابه جایی و مکان صندوق های فروشگاهی دارد. در چنین مراکزی محل صندوق باید از پله های برقی فاصله زیادی داشته باشد. البته برای چنین چیدمانی حتما باید فضای کافی برای پاگرد بین دو پله متوالی وجود داشته باشد. استفاده از این نوع پله ها در ساختمانهایی که طول زیادی دارند رایج تر است. علت این موضوع نیز سرعت جابه جایی مناسبی است که این نوع پله برقی نسبت به انواع دیگر دارد.

با توجه به تراکم مسافرین در محل باید محل جایگیری پله ها به‌گونه ای باشد که دسترسی مسافرین به پله های برقی آسانتر شود. در استاندارد پله برقی‌هایی که دارای چیدمان موازی هستند باید چینش پله ها به نحوی محاسبه شود که بین آن‌ها و همچنین درب ورودی در حدود ۵۰ متر فاصله وجود داشته باشد.

محاسبه استاندارد ‌عرض پله برقی

محاسبه استاندارد ‌عرض پله برقی
محاسبه استاندارد ‌عرض پله برقی

عرض پله های برقی نیز مانند سایر ابعاد آن با توجه به محل های مورد استفاده ممکن است متفاوت باشد. دقیقا به همین دلیل است که محاسبه درست و اصولی آن، توجه به حجم و مقدار جابه جایی ها در محاسبه عرض پله های برقی بسیار مهم می‌باشد. در حال حاضر پله های برقی در سه عرض مختلف با ابعاد ۶۰۰ میلی متر، ۸۰۰ میلی متر و ۱۰۰۰ میلی متر ساخته می شوند. عرض ۶۰۰ میلی متر کمترین عرض استفاده شده در پله ‌های برقی است و در پله ای با این عرض، تنها یک نفر جای میگیرد. به همین علت به نظر نمی رسد که برای اماکنی که جابه جایی هایی با حجم زیاد ممکن است در آن‌ها صورت بگیرد خیلی مناسب باشند.

سایز بعدی پله ها با عرض ۸۰۰ میلی متر در بازار موجود می‌باشد که روی پله ای با این عرض نیز اگر یک نفر بایستد شخصی که پشت سر او قرار دارد به راحتی می تواند از کنارش عبور کند اما اگر دو نفر قصد داشته باشند کنار یکدیگر بایستند به حالت چسبیده به هم خواهند ایستاد. بیشترین سفارش برای پله هایی با عرض۸۰۰ میلی متر ثبت می شود، بنابراین می‌توان گفت که پله‌هایی که دارای این میزان عرض هستند رایج ترین و پرکاربردترین انواع پله‌های برقی می باشند. در پله هایی که با عرض ۱۰۰۰ میلی متر ساخته شده اند علاوه بر اینکه دو نفر به راحتی می توانند از کنار یکدیگر عبور کنند و یا کنار هم بایستند، فضای کافی برای حمل چرخ های کوچک دستی نیز باقی خواهد ماند.

استاندارد پله برقی در ساخت و تعیین عرض پله ها تقریبا همین اندازه های ذکر شده در بالا هستند. البته پله‌های برقی با عرضی بیشتر از ۱۰۰۰ میلی متر نیز ساخته می‌شوند که معمولا دارای کاربردهای محدود و منحصر بفردی هستند. این نوع پله‌های برقی در مراکز مختلفی چون فرودگاه، مراکز خرید پر ازدحام و دیگر اماکن شلوغ و پر تردد استفاده می شوند و عرض آن‌ها ممکن است به حدود ۱۴۰۰ میلی متر برسد.

استاندارد تعداد پله های افقی

برای سهولت استفاده از پله ها توسط مسافرین باید تعداد پله های افقی در قسمت بالاو پایین سه پله باشد. البته بعضی از این دستگاه‌ها دارای دو پله افقی در بالا و ‌پایین می‌باشند. هرچه تعداد پله های افقی بیشتر باشد سوار و پیاده شدن برای مسافرین راحت تر خواهدبود.

پیوند های اشتراک گذاری پست

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه