از پله برقی میترسم؛ چگونه بر ترس از پله برقی غلبه بکنیم؟

از پله برقی میترسم؛ چگونه بر ترس از پله برقی غلبه بکنیم؟

امروزه به دلیل پیشرفت هایی که در زندگی شهری صورت گرفته استفاده از پله برقی و آسانسور برای رفت و آمد در ساختمان های چند طبقه و یا مکان های عمومی رایج شده است. اما موازی با این پیشرفت در برخی افراد ترس استفاده از این دستگاه های برقی نیز به وجود آمده است. ترس از پله برقی یکی از معضلات روانی است که در هنگام سوار شدن به پله برقی در برخی افراد ایجاد می شود. این ترس می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد و از ضعیف به شدید متغییر است. در این مقاله می خواهیم به این سوال که چگونه بر ترس از پله برقی غلبه بکنیم پاسخ بدهیم.

ترس از پله برقی یا اسکالافوبیا چیست؟

ترس از پله برقی یا اسکالافوبیا چیست؟
ترس از پله برقی یا اسکالافوبیا چیست؟

ترس از پله برقی یا اسکالافوبیا هنگام سوار شدن به پله برقی در فرد احساس افتادن از پله برقی را ایجاد می کند. این ترس سبب می شود شخص دچار تنگی نفس، ضربان قلب تند، سرگیجه، مشکلات بینایی، مشکلات تعادل و لرزش ناگهانی شده و احساس گرگرفتگی در او ایجاد شود. اگر ترس از پله برقی در فرد زیاد باشد به طوری که از سوار شدن در آن خودداری کند باید درمان ترس را جدی بگیرد. ترس ناشی از سوار شدن به پله برقی می تواند به خاطر حرکت خیلی سریع آن ها یا عدم درک درست از ساختار پله برقی باشد.

چگونه ترس از پله برقی را درمان کنیم؟

چگونه ترس از پله برقی را درمان کنیم؟
چگونه ترس از پله برقی را درمان کنیم؟

برای کنترل و درمان ترس از پله برقی در ادامه راهکارهایی را ارائه می کنیم.

  1. هنگام ایستادن روی پله برقی قسمت جلو را نگاه کنید : هنگام سوار شدن به پله برقی هرگز به پله های در حال حرکت نگاه نکنید و فقط به جلو نگاه کنید. بنابراین می توانید در پله برقی ثابت بایستید و کمتر دچار سرگیجه شوید.
  2. روی پله برقی  نرده یا دست کسی را بگیرید : گرفتن نرده های کناری سبب می شود شخص ثابت بایستد و دچار سرگیجه نشود. همچنین برای حفظ تعادل می توانید با کسی دیگر همسفر شوید تا هنگام سوار شدن به وی تکیه کنید. برای اینکه موقع سوار شدن به پله برقی احساس امنیت کنید می توانید کفش کتونی بپوشید.
  3. هنگامی که پله برقی خلوت است سوار شوید : برخی از افرادی که دچار ترس از پله برقی هستند تمایلی به سوار شدن در پله برقی در ساعات و روزهای شلوغ ندارند. استفاده از پله برقی در زمان های خلوت باعث می شود احساس آرامش بیشتری کنید.
  4. از مشاور یا روانپزشک کمک بگیرید : در صورتی که هنگام سوار شدن به پله برقی به حدی بترسید که در انجام کارهای روزانه با مشکل مواجه شوید حتما با پزشک صحبت کنید.
  5. درمان شناختی رفتاری (CBT) : استفاده از درمان شناختی رفتاری می تواند به بیمار کمک کند که ترس خود را به صورت ذهنی ببیند و به درستی به آن پاسخ دهد. در تعدادی جلسات محدود روان درمانگر به بیمار کمک می کند تا ترس از تنش را درمان کند و برای غلبه بر ترس راه حل هایی را به او پیشنهاد می کند. برای مثال درمانگر از بیمار می خواهد روی اولین پله پله برقی خاموش بایستد تا بتواند بر ترس خود غلبه نماید.
  6. مواجه درمانی : مواجه درمانی می تواند به بیمار کمک کند که به شکل کنترل شده با ترس خود رو به رو شود. همچنین درمانگر با استفاده از احساسات فیزیکی درونی از ترس بیمار جلوگیری می کند.
  7. درمان با هیپنوتیزم : طبق عقیده هیپنوتراپیست ها ممکن است ضمیر ناخودآگاه نسبت به موقعیت های خاصی واکنش نامناسبی داشته باشد. برای مثال برای درمان ترس از پله برقی از طریق هیپنوتیزم درمان گر کم می کند پاسخ های ذهن ناخودآگاه بیمار تغییر دهد تا بتواند برای واکنش بیمار در موقعیت های خاص راه های جدیدی را بیابد.
  8. حساسیت زدایی حرکات چشم (EMDR) : در طول درمان ترس از پله برقی با استفاده از EMDR بیمار را در مقابل موقعیت ترسناک قرار می دهند و تمرین حرکات چشم، گوش دادن به ضربه زدن یا آهنگ های ریتمیک توسط درمانگر به بیمار آموزش داده می شود. با انجام این تمرینات و از طریق حرکات سریع چشم و پردازش موقعیت ترس می توان ترس بیمار را درمان کرد. بر اساس استدلال برخی از روانشناسان روش حساسیت زدایی حرکات چشم برای درمان ترس های ناشی از تروما کاربردی تر است. بنابراین اگر بیمار به دلیل تجربه بدی که در استفاده از پله برقی داشته است دچار ترس از پله برقی شده درمان با روش EMDR تاثیر بیشتری خواهد داشت.
  9. معاینه گوش و چشم : چنانچه فردی هنگام پایین رفتن از پله برقی یا هنگام ایستادن روی پله در حفظ تعادل دچار سرگیجه می شود ممکن است در گوش یا چشم خود مشکلی داشته باشد. بنابراین هنگام مراجعه بیمار به پزشک باید چشم ها از لحاظ مشکلات بینایی که منجر به عدم تعادل می شود معاینه شده و همچنین مشکلات مربوط به گوش که باعث سرگیجه می شوند نیز در بیمار بررسی گردد.

علل ترس از پله برقی چیست؟

اسکالافوبیا، که ترس از پله‌های برقی است، می‌تواند از دلایل مختلفی ناشی شود. در حالی که آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع یک فوبیا رایج تلقی می شود، برخی از افراد ممکن است هنگام پایین آمدن پله برقی به جای بالا رفتن، این ترس را تجربه کنند. این واکنش ترس ممکن است به غریزه انسان در اجتناب از سقوط از ارتفاع نسبت داده شود که برای بقا در طول تاریخ بسیار مهم بوده است. اکثر مردم هنگام استفاده از پله برقی های موجود در مکان های عمومی مانند فرودگاه ها، مراکز خرید و استادیوم ها، به خصوص زمانی که به ارتفاعات بالا می روند، ناراحتی قابل توجهی را تجربه نمی کنند. با این حال، کسانی که از ترس از ارتفاع رنج می برند، ممکن است کنار آمدن با چنین موقعیت هایی برایشان دشوار باشد.

اسکالا فوبیا
اسکالا فوبیا

تجربیات منفی

فوبیای مربوط به پله برقی ها اغلب می تواند توسط تجربیات منفی مرتبط با آن، چه به صورت غیر مستقیم و چه مستقیم، ایجاد شود. در حالی که سقوط هنگام استفاده از پله برقی یک نگرانی رایج است، حوادث ناشی از گیرکردن بند کفش در آن نادر، اما ممکن می باشد. پاسخ مغز به این حوادث می تواند منجر به واکنش اغراق آمیز شده که فوبیای مداوم استفاده از پله برقی را ایجاد می کند.

از طرفی دیگر، نمایش پله برقی ها در رسانه های مختلف به برداشت منفی پیرامون آنها کمک کرده است. به عنوان مثال، فیلم ‌ها یا گزارش ‌های خبری شهری ممکن است پله‌ های برقی را خطرناک نشان دهند که باعث ایجاد حس ترس در افراد می ‌شود.

در آخر نیز، قطعات متحرک پله برقی ها از آنجایی که بزرگ و در مرکز قرار دارند، برای کاربران قابل مشاهده هستند، اما ماشین آلاتی که منجر به حرکت آن می شوند، همیشه مشخص نیستند. این عدم دید ممکن است باعث شود بچه ها پله برقی را بالقوه خطرناک تصور کنند که منجر به ترس های غیرمنطقی شده و تا بزرگسالی نیز ادامه می یابد.

باورهای غلط

چندین تصور اشتباه در مورد پله برقی وجود دارد که بیش از یک قرن است که در بین افراد به یک باور تبدیل شده است. یکی از این تصورات اشتباه این است که افراد فکر می کنند پله برقی ها با سرعت هشدار دهنده ای حرکت دارند، بسیار سریعتر از راه رفتن یا بالا رفتن از پله توسط یک فرد عادی! اگرچه این درست نیست، اما برخی از افرادی که از فوبیای پله برقی رنج می برند، ممکن است حرکت پله برقی را سریع بدانند و از اینکه تعادل خود را روی آن از دست بدهند، بترسند.

فوبیا همچنین می تواند از رفتار آموخته شده ناشی شود. به عنوان مثال، کودکانی که پدربزرگ و مادربزرگ خود را می بینند که از سوار شدن بر پله برقی اجتناب می کنند، ممکن است ترس ذاتی در آنها شکل گیرد.

علیرغم اینکه پله برقی کاملا قابل مشاهده است، به دلیل حرکت به ظاهر غیرمنطقی خود، می تواند برای سواران گیج کننده باشد. این سوء تفاهم‌ ها و باورهای غلط باعث شده که آنها خطرناک ‌تر از آنچه که هستند، نشان داده شوند.

به گفته EESF، چندین افسانه رایج در مورد پله برقی ها وجود دارد که قاعدتا نادرست هستند! برخی معتقدند که آنها خیلی سریع حرکت می کنند؛ در حالی که در واقع فقط با دو برابر سرعت عادی حرکت دارند! برخی دیگر از این می ترسند که پله ها به طور ناگهانی صاف شوند و باعث لیز خوردن آنها شوند یا اینکه قطعات متحرک پله برقی آنها را ببلعند! علیرغم اینکه EESF این باورها را رد می کند، بسیاری همچنان به آنها اعتقاد دارند.

با این حال، توجه به این نکته مهم است که بروز اتفاقات ناگوار روی پله برقی رخ می دهد و بایستی ایمنی را به هنگام استفاده از آن ها، رعایت کرد. Snopes، یک وب ‌سایت راستی ‌آزمایی است که نشان می دهد که چندین اتفاق با مضمون گیر کردن کفش ‌های کودکان در قسمت ‌های متحرک پله ‌های برقی در سراسر جهان رخ داده که منجر به بروز صدمات شدید شده است.

علائم اسکالا فوبیا
علائم اسکالا فوبیا

علائم اسکالافوبیا

مانند بسیاری از فوبیاهای دیگر، ترس از پله برقی نیز علائم ذهنی و جسمی را با خود به همراه دارد. برای این که بدانیم چگونه از چگونه از پله برقی نترسیم بایستی ابتدا با علائم بروز این ترس آشنا شده و سپس بهترین راهکارها را برای درمان آن به کار ببریم.

علائم اسکالافوبیا
لرز و لرزش
تهوع و سرگیجه
تنگی نفس، تپش قلب و غیره
اجتناب از استفاده از پله برقی به هر قیمت مانند جیغ و گریه
بروز حملات پانیک

چگونه از حوادث پله برقی جلوگیری کنیم؟

پله برقی راه مناسبی برای جا به جایی بین طبقات در بسیاری از مکان های عمومی است. با این حال، آنها همچنین می توانند محل بروز حوادثی باشند که منجر به سقوط می شود. دو نوع حادثه سقوط در ارتباط با پله برقی وجود دارد: مواردی که در خود پله برقی اتفاق می افتد و مواردی که هنگام سقوط مسافر از روی نرده رخ می دهند.

سقوط از روی نرده اغلب به دلیل استفاده نادرست یا تحت تاثیر الکل اتفاق می افتد. این حوادث همچنین می تواند ناشی از گیر افتادن باشند، مانند زمانی که مسافر کودکی را حمل می کند که ناخواسته سقوط کرده و در پله برقی گیر می کند. علاوه بر این، سقوطی که از پله برقی شروع می ‌شود، می ‌تواند با افتادن قربانی به پهلو تمام شود. پس به یاد داشته باشید که در صورت سقوط از روی پله ها، سریعا به پهلو خم شوید.

برای کمک به جلوگیری از این نوع حوادث، رعایت برخی نکات ایمنی هنگام استفاده از پله برقی ضروری است:

  • از سوار شدن بر روی پله برقی با وسایلی مانند عصا، واکر، چرخ دستی و کالسکه خودداری کنید. همچنین مهم است که با پای برهنه یا با بند کفش باز شده سوار پله برقی نشوید و از پله برقی برای حمل وسایل حجیم استفاده نکنید.
  • هنگام ورود به پله برقی به جهت پله های متحرک توجه کنید و فقط زمانی وارد شوید که در جهت درست حرکت می کنند. اگر بسته ای را حمل می کنید، آن را با یک دست بگیرید تا بتوانید از نرده پله برقی استفاده کنید. اگر کودکی را در آغوش یا همراه خود دارید، در وهله اول آن را محکم بغل کنید و در صورت همراه بودن، دست او را بگیرید.
  • هنگام سوار شدن بر پله برقی، از کناره ها و وسط پله ها فاصله بگیرید. اگر لباس گشادی دارید، آن را از نرده و پله ها دور نگهدارید. دو طرف زیر نرده را لمس نکنید و از خم شدن به پهلو یا بالا و پایین رفتن از پله برقی خودداری کنید. همچنین بسیار مهم است که اجازه ندهید کودکان بدون نظارت روی پله ها بنشینند یا بازی کنند.

صدمات ناشی از سقوط از پله ها شایع است و سالانه برای بیش از یک میلیون نفر اتفاق می افتد. بنابراین در حالی که پله برقی راه مناسبی برای جا به جایی بین طبقات است، استفاده ایمن از آنها ضروری است. با رعایت این نکات، می توانید به اطمینان و اعتماد کامل از پله برقی ها استفاده کنید.

جمع بندی

پله های پل عابر پیاده و مترو که به صورت برقی کار می کنند برای بسیاری از افراد به خصوص سالمندان و کسانی که از نظر جسمانی مشکل دارند وسیله مفیدی به شمار می رود که رفت و آمد روی پله را راحت کرده است. اما افرادی که دچار فوبیا پله برقی هستند ممکن است هنگام استفاده از پله برقی با مشکلات روانی جدی مواجه شوند. این افراد برای مقابله با ترس خود ترجیح می دهند از پله معمولی استفاده کنند؛ این ترس در افراد مسن بسیار مشکل ساز است زیرا نه راضی می شوند از پله برقی استفاده کنند و نه توانایی تردد در پله های معمولی را دارند. در این مقاله راهکارهایی ارائه شد که با به کارگیری آن ها بسیاری از افراد می توانند بر ترس از پله برقی غلبه کنند و از این وسیله پرفایده بهره مند شوند.

پیوند های اشتراک گذاری پست

گفتگو کنید

1 نظر

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه