در مقایسه با زمان قدیم، گسترش پله برقی در بیشتر اماکن عمومی و تجاری مانند فروشگاهها، مراکز تجاری، متروها و … مزیت و ارزش افزوده بسیاری برای مکان استفاده شده دارد. البته که استقبال عموم برای تردد با پله برقی نیز به دلیل سهولت استفاده، افزایش یافته است.
پله برقی ها با وجود آن که فضایی مشابه با پله های معمولی را اشغال میکنند؛ ولی در حال حاضر بیشترین ظرفیت را برای جا به جا کردن مسافران در حالت عمودی دارند؛ بنابراین ترسیم پله برقی در پلان برای معماران اهمیت بالایی دارد. برای این امر آشنایی با اصول اصلی نحوه ترسیم بسیار مهم است. که وبسایت ستاره فراز نما در رابطه با این اصول اطلاعات ارزشمندی را در اختیار شما قرار می دهد.
پله برقی دوطرفه
در صورتی که محیط مورد نظر فضای کافی از نظر پاگرد و طراحی ساختمان را داشته باشد؛ میتوان از پله برقی دوطرفه استفاده نمود. این پله برقیها به صورت موازی در کنار هم قرار میگیرند و باعث انتقال مسافران به صورت سریعترین زمان ممکن هستند. اصولا این نوع پله برقی ها را در ساختمان هایی که طول آنها زیاد باشد مانند ساختمان های تجاری و اداری که بهعنوان مثال حداکثر فاصله پله برقی ها از در ورودی یا از یکدیگر 50 متر است؛ میبینیم.
اصول طراحی پله برقی
دو نکته اساسی در طراحی پله برقی، شیب و سرعت پله برقی است که در این بخش اصول طراحی آن را مورد بحث قرار میدهیم. شیب پله برقی همان حداکثر زاویه بین پله با تسمه است. برای ترسیم پله برقی در پلان طبق استاندارد EN115 زاویه شیب پله برقی رابطه نزدیکی با ارتفاع آن دارد.
ارتفاع پله برقی همان فاصله بین دو کف طبقات متوالی است. طبق این استاندارد اگر ارتفاع پله برقی کمتر از 6 متر باشد؛ زاویه شیب آن در حالت حداکثر باید 35 درجه باشد. در ارتفاع بیشتر باید این زاویه به 30 درجه تغییر کند.
اصولی که باید برای سرعت پله برقی در نظر گرفته شود با توجه به موقعیتهای گوناگون، متفاوت است. بهصورت کلی با درنظر گرفتن شرایط یکسان برای استفاده همگانی از پله برقی این سرعت باید بین 7/0 تا 9/0 متر بر ثانیه باشد. نکته دیگری که باعث سهولت استفاده از پله برقی میشود؛ تعداد پله های افقی آن است. هر چه تعداد پله ها بیشتر باشد؛ سوار و پیاده شدن مسافران راحت تر صورت میگیرد. همچنین طراحی باید طور انجام گیرد که برای تعمیرات پله برقی به مشکل بر نخورید.
حتما مطالعه کنید : پله برقی گرد چه کاربردی دارد؟
محاسبات طراحی پله برقی
محاسبه ابعاد پله برقی امری بسیار آسان بوده است که با یک جایگذاری ساده در فرمولها میتوان آن را محاسبه نمود.
محاسبه طول پله برقی
شما برای محاسبه طول پله برقی باید از فرمول زیر استفاده کنید. لازم به ذکر است که ارتفاع پله باید بر حسب میلیمتر جای گذاری شود.
طول پله (35 ) = ارتفاع پله بر حسب میلیمتر× 1.42815+4905
فرمول بالا برای محاسبه طول پله برقی با شیب 35 درجه سانتیگراد است. در صورتی که ارتفاع شما بیشتر از 6 متر بود و شیب 30 درجه باشد؛ باید از فرمول زیر استفاده کنید:
طول پله ( 30) = ارتفاع پله بر حسب میلیمتر× 1.73205+4905
محاسبه عرض پله برقی
بطورکلی پله برقی و محاسبه عرض آن، در سه عرض 60، 80 و 100 طراحی میشود (واحد اندازهها سانتیمتر میباشد). عرض 60 برای پله برقی کوچک و استفاده در اماکن با فضای موجود کم و عبور تک نفری میباشد. عرض 80 امکان ایستادن یک نفر را فراهم میکند با این ویژگی که نفر پشت سری میتواند از کنارش عبور کند.هر چه عرض افزایش یابد افراد بیشتری می توانند سوار شوند و وزن وارده بر پله برقی مستلزم این است که توان موتور پله برقی جواب گوی آن وز باشد.
عرض 100 که برای عبور افراد به صورت دو نفری و در مکان هایی با فضای زیادتر هستند. در واقع به این سه عدد، اندازه مفید پله برقی میگویند. برای محاسبه عرض مورد نیاز باید به هرکدام از این اعداد بر مقدار 60 سانتیمتر اضافه شود. در واقع باید از فرمول زیر استفاده نمود:
عرض موردنیاز در جانمایی = عرض مفید پله + 60
حتما مشاهده کنید : مراحل طراحی و راه اندازی پله برقی
محاسبه تعداد پله های مسطح پله برقی
در بهترین حالت تعداد این پله ها باید در قسمت بالا و پایین، سه پله باشد. این امر برای جلوگیری از ترس مسافران بسیار حائز اهمیت است. در بعضی از اماکن این تعداد به دو پله کاهش و گاهی در مراکزی مشاهده میکنیم که این تعداد به چهار پله افزایش پیدا میکند. در بیشتر مواقع به دلیل استفاده از شیب 30 ، از سه پله استفاده میشود.
طراحی پله در پله برقی
یکی از قطعات پله برقی، پله ها هستند که به صورت استاندارد از جنس آلومینیوم ساخته میشوند. برای طراحی این پله ها باید عمق آنها را بین 38 الی 40 سانتیمتر در نظر گرفت. ارتفاع پله در پله برقی نیز با ابعادی بین 20 الی 24 سانتی متر هستند که ارتفاع 20 سانتی متر متداول تر است. در طراحی شیارهای موجود بر روی کف و دیواره پله برقی نیز فاصله شیارها بین 5 تا 7 میلیمتر می باشند و عمق آنها نیز حداقل 10 میلیمتر است.
طراحی دستگیره پله برقی
دستگیره پله برقی از جنس پلاستیک محکمی می باشد که در صورت زنجیرهای بر روی صفحه نرده قرار گرفته است و محل اتصال آن جوش داده شده است. ارتفاع دستگیره تا سطح پله ای که بر روی آن قرار دارد در دو بخش ابتدایی و انتهایی مسطح پله برقی بین 90 الی 100 سانتیمتر است. این ارتفاع در بخش شیبدار پله برقی به 70 الی 75 سانتیمتر میرسد.
محاسبه عرض پاگرد جلوی پله برقی
طراحی پاگرد جلوی پله برقی بهگونهای است که از ازدحام جلوگیری کند. از مقدار در صورتی که فاصله دیوار رو به رو تا آخرین پله مسطح 200 سانتیمتر باشد؛ عرض پاگرد باید حداقل دو برابر فاصله بین مرکز دستگیره های پله برقی باشد. در صورتی که این فاصله به 250 سانتی متر برسد؛ این عرض میتواند به صورت حداقلی برابر با فاصله بین مرکز دستگیرهها باشد.
زندگی راحت تر با طراحی اصولی تر
تا این جا به طور مختصر با نحوه ترسیم پله برقی در پلان آشنا شدید. طراحی اصولی این موضوع در دنیای امروزی که با سرعت زیادی در حال پیشرفت است باعث بهبود شرایط زندگی و راحتی آن میشود. شاید این موضوع در نگاه اول بسیار جزئی به نظر برسد ولی با تأمل بیشتر بر روی آن متوجه خواهید شد که ترسیم پله برقی در پلان بهصورت اصولی نقشی کلیدی در موضوعات اقتصادی، اجتماعی، زیستی – بدنی و … دارد لذا برای این امر مهم نیاز به متخصص آشنا به اصول طراحی آن بسیار ضروری است
بسیار عالی
سلام چه خوب اگر از اینگونه آموزشها برای سازمان نظام مهندسی اجرا شود بسیاری از باگهای مهندسی که بعضاً به یک گره کورتبدیل میشود را حل میکند.
نظر دهید