اصطلاحات پله برقی؛ فرهنگ لغت تخصصی صنعت پله برقی

اصطلاحات پله برقی؛ فرهنگ لغت تخصصی صنعت پله برقی

در هر صنعتی واژه ها و عبارات تخصصی وجود دارد و افرادی که در آن زمینه در حال فعالیت هستند باید به طور کامل معنی و مفهوم آن اصطلاحات را بدانند. دانستن مفاهیم تخصصی هر شغلی می تواند به افزایش مهارت و دانش کارکنان آن صنعت کمک شایانی کند. صنعت آسانسور و پله برقی نیز دارای واژه های تخصصی است و لازم است کارشناسان فعال در حوزه پله برقی و آسانسور با اصطلاحات پله برقی به خوبی آشنا باشند. در این مقاله به معرفی مهم ترین اصطلاحات و عبارات رایج در صنعت آسانسور و پله برقی می پردازیم.

معرفی اصطلاحات پله برقی

۱– ارتفاع پله برقی: به مقدار جابه جایی پله برقی که به صورت عمودی انجام می شود ارتفاع پله برقی می گویند؛ به عبارت دیگر دو تراز طبقاتی که پله برقی بین آن ها مسافران را حمل می کند.

۲– طول افقی پله برقی: به فاصله افقی بین نشیمنگاه های بالا و پایین پله برقی، طول افقی گفته می شود. این پارامتر توسط سازندگان و براساس ارتفاع بالابری و زاویه شیب محاسبه می شود.

۳– طول مفید پله برقی: به طول مسیری که مسافران روی پله برقی سوار می شوند و حرکت می کنند، طول مفید می گویند.

۴– سرعت پله برقی : به طور معمول سرعت دستگاه پله برقی بین ۰.۵ الی ۰.۷۵ متر بر ثانیه محاسبه می شود.

شیب پله برقی
شیب پله برقی

۵– شیب پله برقی : یکی از اصطلاحات پله برقی که بسیار مهم است که برای بیان زاویه ای که استپ یا تسمه با سطح افق می سازد به کار می رود.
طبق استانداردهای پله برقی اگر ارتفاع پله برقی بیشتر از 6 متر باشد و یا سرعت آن از ۰.۵ متر بر ثانیه بیشتر باشد نباید شیب آن از 30 درجه بیشتر باشد.

۶– عرض پله برقی : معمولا عرض استپ در پله برقی ها را در اندازه های 60، 80 و 100 سانتیمتر می سازند. پله برقی های با عرض 60 سانتیمتر فقط یک نفر می تواند بر روی هر استپ سوار شود؛ در پله برقی با عرض 80 سانتیمتر برای ایستاندن یک نفر بزرگسال با یک بچه مناسب است و در پله برقی هایی که دارای عرض یک متر هستند جا کافی برای سوار شدن دو نفر بزرگسال وجود دارد.

۷– استپ پله برقی : استپ ها از اجزای اصلی پله برقی هستند و به هر یک از پله های دستگاه پله برقی یک استپ گفته می شود.

۸– پالت (pallet) پله برقی : از دیگر اصطلاحات پله برقی پالت است که به صورت پلیت های عاجدار از آن ها به جای استپ در پیاده روهای متحرک استفاده می شود.

شانه و کامپلیت
شانه و کامپلیت

۹– شانه و کامپلیت : شانه های پله برقی به صورت موانع ثابت و دندانه داری هستند که در قسمت بالا و پایین پله برقی درست در جایی که استپ های افقی پس از طی مسیر به داخل پله برقی وارد می شوند نصب می گردند. این اجزا باعث سهولت در خروج مسافران شده و از ورود جسم خارجی و یا اعضای بدن انسان به داخل پله برقی جلوگیری می کند. همچنین اصطلاح کامپلیت برای نامیدن جایی که شانه ها روی آن نصب می شود به کار می رود.

۱۰– دستگیره یا هندریل : از دستگیره ها برای ایجاد تعادل و آسان کردن حرکت مسافران روی پله برقی و پیاده روی های متحرک استفاده می شود. این هندریل ها به صورت نوارهای متحرکی روی نرده های کناری پله برقی نصب می شوند. این قطعه سرعتی برابر با سرعت استپ یا پله داشته و از سیستم محرکه پله برقی، حرکت خود را می گیرد.

۱۱– نرده پله برقی یا بالستریت (Balustrades)  : بالستریت یکی دیگر از اصطلاحات پله برقی است و قطعه ای که با این اصطلاح نامیده می شود وظایف مهمی را در پله برقی برعهده دارد. بالستریت ها به صورت نرده هایی با طرح های مختلف در مسیر حرکت مسافر بر روی پله برقی قرار داده شده اند که مسیر حرکت مسافران بر روی پله برقی را جدا می کنند، از سقوط روی پله برقی جلوگیری کرده و امنیت مسافران را تامین می کند.

۱۲– اسکرت (Skirting panels) : در دو طرف پله برقی و  در کنار مسیر حرکت پله ها یا استپ صفحاتی وجود دارد که به آن ها اسکرت گفته می شود.

۱۳– دک داخلی (inner deck) : لغت دک به معنای عرشه به کار می رود و به صفحات اتصال دهنده اسکرت ها و بالستریت ها یا نرده ها، دک داخلی می گویند. دک داخلی می تواند شرایط دسترسی به دستگیره های پله برقی و مسیر حرکت آن ها را ایجاد نماید.

۱۴– دک خارجی (outer deck) : اصطلاح دیگری که برای نامیدن صفحات اتصال دهنده بالستریت ها به کلدینگهای کناری به کار می رود، دک خارجی است.

۱۵– درب محافظ ایستگاه های بالا وپایین : این درب ها به صورت صفحاتی می توانند فضای ایستگاه های بالا و پایین برقی را بپوشاند که می تواند در هنگام تردد از روی چاله های پله برقی ایمنی خوبی ایجاد کند. همچنین این قطعات مانع از شنیده شدن صدای تجهزیات موتور خانه موقع حرکت پله برقی می شود و از دسترسی افراد به تجهیزات داخلی جلوگیری می کند.

جمع بندی

پله برقی ها از تهیزات مدرنی هستند که به جای پله های ثابت می توان در ساختمان های مختلف نصب کرد. این دستگاه ها دارای اجزا مهم و پیچیده ای هستند و اصطلاحات پله برقی مهمی دارند. افرادی که در زمینه ساخت پله برقی کار می کنند باید با اصطلاحات رایج در این صنعت آشنا باشد تا بتواند هنگام مونتاژ و ساخت آن ها در قطعه را در جای خود نصب کند و از کارکرد آن آگاه باشد. در این مقاله مهم ترین اصطلاحات پله برقی را به همراه وظایف آن ها معرفی کردیم.

پیوند های اشتراک گذاری پست

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه