برق آسانسور معمولاً سه فاز است؛ اما برخی از آسانسورها هستند که با برق تک فاز هم کار میکنند. عوامل متعددی هستند که بر میزان برق مصرفی یک آسانسور تأثیر دارند. به طورکلی، توان مصرفی یک آسانسور دارای ارتباط مستقیم با برق آسانسور میباشد.
از جمله مواردی که بر مصرف برق آسانسور تأثیر دارند، میتوان به تعداد طبقات، نوع ساختمان (اعم از مسکونی یا اداری)، تعداد سفرها در یک روز، اندازه گروه آسانسور، مشخصات الکتریکی آسانسور، مشخصات مکانیکی، نوع کاربری برای جابجایی انسان یا ماشین، قدرت موتور اشاره کرد.
با توجه به مواردی که عنوان شد، میتوان میزان برق مصرفی آسانسور را محاسبه کرد. یکی از نکات مهمی که هنگام خرید و اجرای آسانسور به آن توجه ویژهای میشود، مصرف برق است. این نکته باید در زمان طراحی آسانسور مورد توجه قرار بگیرد.
چراکه ممکن است بر کیفیت آسانسور تأثیر داشته باشد. آسانسور مدرن دارای کارایی بالایی می باشد و میزان استفاده آنها از جریان برق، بر کارکرد هر چه بهتر آن تأثیر دارد.
بهعنوان نمونه آسانسورهای هیدرولیکی در ساختمان های اداری سه طبقه در سال، ۳۸۰۰ کیلو وات ساعت برق مصرف میکنند. این میزان ممکن است برای آسانسور کششی در ساختمانهای ۱۰ طبقه ۵ و نیم برابر باشد. نوع آسانسور هم بر میزان مصرف برق تأثیر دارد.
بهعنوان نمونه آسانسورهای هیدرولیکی برای پایین آمدن نیاز چندانی به برق ندارند و برای رفتن به قسمت لابی میزان کمی انرژی مصرف میکنند؛ اما آسانسورهای کششی موقع بالا رفتن به انرژی قابل توجهی نیازمند هستند. در این مقاله از وب سایت fnslift به صورت تخصصی به برق آسانسور پرداختیم با ما همراه شوید.
برق آسانسور چند فاز است؟
برق آسانسور سه فاز است؛ اما در طراحی های جدید آسانسورهای مدرن، امکان کار کردن آسانسورها با برق تک فاز نیز فراهم شده است. معمولاً آسانسور دارای یک تابلوی سه فاز کوچک هستند که مربوط به برق کل سیستم آسانسور به غیراز روشنایی ها و پریزهای قطع میشود. جریان برق سیستم آسانسور شامل چراغ ها، چاله آسانسور، پریزهای موتور آن و … میشود که همگی از طریق یک کابل ۵ رشتهای تأمین میشوند.
مصرف برق آسانسور
میزان مصرف برق آسانسور در انواع آسانسورهای مختلف متفاوت است. در ادامه به برخی از این آسانسورها و میزان برق مصرفی آن ها اشاره میکنیم.
- آسانسورهای هیدرولیک فاقد وزنه متقابل هستند. به همین خاطر آسانسور هنگام بالا رفتن به برق بیشتری نیاز دارد. سیستم آسانسورهای هیدرولیکی بیشتر در ساختمانهای ۷ طبقه و کمتر از آن کاربرد دارد و اگر آسانسور قرار باشد به قسمت لابی برود مصرف آن کمتر است؛ اما کاملاً بدون مصرف هم نیست.
- آسانسورهای کششی از آسانسورهای دارای وزنه هستند که کابین را بالا و پایین میبرند. در این نوع آسانسور وزن وزنهها به کابین اعمال میشود. هنگامیکه گنجایش کابین آسانسور کامل باشد و بخواهد از طبقه همکف به طرف طبقات بالا حرکت کند، نیازمند انرژی بسیار زیادی است.
چراکه وزن آن از وزن نیروی مخالف خود بیشتر است و هنگامی که با همین ظرفیت کامل بخواهد به طرف پایین حرکت کند، باز هم از وزن آسانسور وزن بیشتری دارد و بدون احتیاج به کمک میتواند به سمت پایین حرکت کند. معمولاً در ساختمان های اداری که دارای طبقات زیادی هستند، هنگامی که کابین با ظرفیت پر به طرف بالا حرکت میکند، نسبت به اینکه کابین خالی به سمت بالا حرکت کند، انرژی بیشتری مصرف میکند.
وقتی که کابین خالی است و به سمت پایین حرکت میکند، در برابر کابین خالی که به طرف بالا حرکت میکند انرژی بیشتری مصرف میکند؛ بنابراین متوجه شدیم که ظرفیت کامل کابین و کابین خالی، ممکن است به صورت مستقیم بر میزان برق مصرفی آسانسور تأثیر داشته باشند.
تعیین میزان دقیق مصرف انرژی یک آسانسور به صورت روزانه کار بسیار دشواری است و ممکن است هر روز مصرف آسانسور تغییر کند؛ اما یک راه برای به دست آوردن یک عدد تقریبی وجود دارد. باید کل انرژی که توسط آسانسورهای ساختمان در یک روز مصرف شده را به تعداد مسافرانی که از آسانسور استفاده میکنند تقسیم کنید.
به این صورت میتوان میزان برق مصرفی آسانسور را به صورت تقریبی به دست آورد. بهطورکلی تعداد لامپهای موجود در چاهک آسانسور، لامپهای موجود در کابین آسانسور، برق مصرفی دکمه های آسانسور و پنل، حجم جابجایی و سوار شدن مسافران و … بر میزان برق مصرفی تأثیر زیادی دارد.